Zeevruchten gerecht

Als je van een rommelig, eet-op-met-je-handen gerecht houdt, maak dan voor jezelf dit zeevruchten gerecht. Het zit vol met alle nodige ingrediënten en wordt gekookt in een smaakvolle bouillon.

Wees er zeker van dat je alle ingrediënten goed voorbereidt voordat je de pan op het vuur zet. Voor dit gerecht is timing erg belangrijk, je wilt jouw zeevruchten niet zacht koken. Als je graag zonder bier kookt, kan je dit vervangen door water.

Hoe je dit gerecht serveert, ligt helemaal aan jou. Sommigen houden ervan om de bouillon met boter te mixen en het over de zeevruchten te gieten. Anderen houden van alleen wat boter en citroenpartjes.

Ingrediënten

  • 1 theelepel olijfolie (extra virgin)
  • 350 gram worsten, in kleine stukjes gesneden
  • 1 witte ui, versnipperd
  • 8 knoflookteentjes, gepeld en geperst
  • 2,5 liter water
  • 1 lager-biertje
  • 1 kopje witte wijn of wittewijnazijn
  • 4 laurierbladen
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte/witte peper
  • 500 gram roseval aardappelen (geschild en gehalveerd)
  • 1 of 2 zoete aardappelen
  • 3 maiskolven, schoongemaakt en gehalveerd
  • 450 gram mosselen, schoongemaakt
  • 450 gram garnalen met schil
  • 4 theelepels boter, gesmolten
  • citroenpartjes voor serveren

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur totdat het er glazig uitziet. Voeg de worst toe en bak deze totdat ze er goud uitzien aan beide kanten (2-3 min. per kant). Haal de worst uit de pan en leg deze op een bord. Voeg ui en knoflookteentjes toe en laat deze koken totdat ze bruin beginnen te worden (3-4 min.).
  2. Voeg water toe en, met een houten lepel, schraap alle bruine stukjes van de bodem. Voeg het bier, azijn, laurierbladeren, zout, suiker en peper toe en breng aan de kook.
  3. Gooi de aardappels (roseval en zoete) erbij, deksel erop, en kook totdat ze bijna gaar zijn (ong. 8 min.). Doe daarna de maiskolven en mosselen erbij en kook voor nog eens 5 minuten totdat de meeste mosselen open zijn en de mais felgeel. Pak daarna de garnalen en de worst en gooi deze in de pan. Kook totdat de garnalen roze en de worst weer opgewarmd is (1-2 minuten).
  4. Zeef de bouillon in een pot waardoor de ui, laurierbladen en ongeopende mosselen achterblijven. Schep de zeevruchten, aardappelen, worst en mais in serveerkommetjes. Serveer met gesmolten boter, citroenpartjes en heel veel servetten.